top of page
חיפוש

הקשיים והאתגרים של הורים לילדים ספורטאים תחרותיים ודרכי התמודדות

  • 23 באוק׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 7 בנוב׳ 2024

גידול ילדים ספורטאים תחרותיים מציב בפני ההורים אתגרים ייחודיים. המעורבות הגבוהה בספורט תחרותי דורשת מההורים להשקיע זמן, משאבים כלכליים ותמיכה נפשית, כל זאת תוך כדי ניסיון לשמור על איזון בין התמיכה והלחץ על הילד. מחקרים מראים כי הורים יכולים לשחק תפקיד מרכזי הן בהצלחת הילד והן בהתמודדות שלו עם הלחץ והאתגרים של ספורט תחרותי (Harwood & Knight, 2015). ). 

עם זאת, התפקיד הזה אינו פשוט, והוא טומן בחובו אתגרים רבים. במאמר זה נדון בקשיים של הורים לילדים ספורטאים תחרותיים, נציע דרכי התמודדות, ונבין כיצד פסיכולוג ספורט יכול לסייע במצבים אלו.


האתגרים של הורים לילדים ספורטאים תחרותיים

  1. לחץ ותחרותיות: אחד האתגרים המרכזיים שהורים מתמודדים איתם הוא הלחץ המתמיד שמלווה את הילד במהלך האימונים והתחרויות. ההורים עשויים לחוות לחץ מתמשך בעקבות ההישגים של ילדם, ולעיתים עלולים להשליך את שאיפותיהם או חרדותיהם על הילד (Dorsch et al., 2016) . מצב זה יכול להוביל למתח ביחסים בין ההורים לילד, ולתחושת אכזבה ותסכול מצד הילד אם הוא לא עומד בציפיות.


  1. ניהול לוח זמנים: המעורבות בספורט תחרותי דורשת מההורים יכולת תכנון וניהול זמן, שכן הילדים משתתפים באימונים אינטנסיביים, תחרויות רחוקות ומחנות אימונים. מחקר מראה כי הורים רבים מוצאים את עצמם נאבקים באיזון בין התמיכה בילד לבין צרכים אחרים כמו עבודה, משפחה וזמן אישי  (Knight & Holt, 2014). 


  1. היבטים כלכליים: הורים לילדים ספורטאים נדרשים להשקיע משאבים כלכליים משמעותיים בציוד, תלבושות, נסיעות לאימונים ותחרויות, ולעיתים אף באימון אישי. ההוצאות הכספיות עלולות להוות מקור ללחץ כלכלי ומתח משפחתי, במיוחד אם אין תמיכה חיצונית מספונסרים או מוסדות ( (Harwood & Knight, 2015.


  1. איזון בין תמיכה ולחץ: הורים מוצאים עצמם לעיתים קרובות במצב שבו הם נדרשים לאזן בין תמיכה בילד לבין הימנעות מיצירת לחץ מוגזם. לעיתים, לחץ מצד ההורים להצליח יכול להוביל לתחושת לחץ על הילד, ולפגוע במוטיבציה וברצון שלו להמשיך בתחום הספורטיבי (Fredricks & Eccles, 2004)..


דרכי התמודדות עם האתגרים

  1. שיח פתוח עם הילד: תקשורת ברורה ופתוחה היא מפתח להתמודדות מוצלחת. ולמרות שאין זו משימה קלה, בעיקר לילדים בגיל ההתבגרות, הורים צריכים לנהל שיח פתוח עם הילד על רגשותיו, שאיפותיו והקשיים שהוא חווה. כך ניתן להבין טוב יותר את עמדת הילד, לתמוך בו בצורה רגשית ולסייע לו להתמודד עם לחצים חיצוניים (Elliott & (Drummond, 2015). 


  1. איזון בין עידוד ללחץ: על ההורים להקפיד על עידוד הילד במידה המתאימה ולהימנע מהפעלת לחץ יתר. חשוב שהילד ירגיש שמעריכים אותו ללא קשר לתוצאות הספורטיביות, ושהוא אינו נמדד אך ורק על סמך הצלחותיו בתחום התחרותי (Knight & Holt, 2014) .


  1. שימוש בכלים לניהול זמן: תכנון מראש של לוח זמנים מסודר יכול לסייע בהפחתת עומס ותסכול. באמצעות ניהול זמן יעיל, הורים יכולים לדאוג לשילוב נכון בין אימונים, זמן לימודים, וחיים אישיים, מה שיקל על הלחץ היומיומי(Harwood & Knight, 2015) . 


  1. עזרה חיצונית ותמיכה משפחתית: ישנה חשיבות רבה לתמיכה משפחתית וחברתית עבור ההורים עצמם. קבוצות תמיכה להורים של ספורטאים תחרותיים יכולות להוות מרחב לשיתוף חוויות, קבלת עצות וחיזוק. בנוסף, חשוב שההורים ידאגו גם לזמן אישי ולתחזוקת הקשר הזוגי והמשפחתי שלהם (Côté, 1999). 


כיצד פסיכולוג ספורט יכול לסייע להורים ולילדים ספורטאים תחרותיים

פסיכולוג ספורט ממלא תפקיד חשוב בסיוע להורים ולילדים להתמודד עם הלחצים והאתגרים הקשורים לספורט התחרותי. להלן מספר דרכים שבהן פסיכולוג ספורט יכול לעזור:

  1. פיתוח כלים לניהול לחץ: פסיכולוג ספורט יכול להדריך את ההורים ואת הילד בטכניקות להפחתת לחץ, כמו נשימה מודעת, דמיון מודרך, ומיינדפולנס. כלים אלו יכולים לסייע לשני הצדדים להתמודד עם מצבי לחץ וחרדה לקראת תחרויות (Weinberg & Gould, 2019).


  1. תמיכה בתקשורת אפקטיבית: פסיכולוג ספורט יכול לסייע בפיתוח תקשורת בריאה בין ההורים לילד, ולעזור להורים להבין כיצד לנסח תמיכה מבלי להוסיף לחץ. שיפור התקשורת תורם ליחסים המשפחתיים ולחוויית הספורט החיובית של הילד (Elliott & Drummond, 2015).

  2. הדרכה בניהול ציפיות: פסיכולוג יכול לעזור להורים להציב ציפיות ריאליות מהילד ולסייע לו להתמודד עם כישלונות וקשיים. ניהול ציפיות נכון עשוי להפחית את תחושת הלחץ והאכזבה שיכולה להיווצר במצבים בהם הילד לא מצליח כפי שציפו (Harwood & Knight, 2015).


  1. שיפור חוויית הספורט: פסיכולוג ספורט עוזר לילדים לפתח גישה חיובית כלפי הספורט, להתמודד עם תחושות של תחרותיות, חרדה ולחץ, ולשפר את ההנאה שהם מפיקים מהפעילות הספורטיבית. בסופו של דבר, התמיכה הפסיכולוגית מסייעת לילד לא רק להצליח בתחום הספורטיבי אלא גם לשמור על בריאות נפשית (Knight & Holt, 2014) 


סיכום

הורים לילדים ספורטאים תחרותיים מתמודדים עם אתגרים לא מבוטלים, אך עם התמיכה המתאימה וכלים פסיכולוגיים נכונים, ניתן להתמודד עם הקשיים ולסייע לילדים להפיק את המיטב מהספורט. פסיכולוג ספורט ממלא תפקיד מרכזי בתהליך זה, מסייע להורים ולילדים לפתח כלים לניהול לחצים ולשפר את התקשורת המשפחתית. באמצעות תמיכה פסיכולוגית נכונה, ניתן להבטיח כי חוויית הספורט התחרותי תהיה חיובית ומעשירה הן לילד והן להוריו.



מקורות

- Côté, J. (1999). The influence of the family in the development of talent in sport. The Sport Psychologist, 13(4), 395-417.

- Dorsch, T. E., Smith, A. L., & McDonough, M. H. (2016). Parent involvement in young athletes' lives: Why does it matter and what can we do? Sport & Exercise Psychology Review, 12(1), 19-30.

- Elliott, S. K., & Drummond, M. J. (2015). Parents in youth sport: What happens after the game? Sport, Education and Society, 22(3), 407-426.

- Fredricks, J. A., & Eccles, J. S. (2004). Parental influences on youth involvement in sports. Applied Developmental Psychology, 25(3), 507-523.

- Harwood, C. G., & Knight, C. J. (2015). Stress in youth sport: A developmental investigation of competitive and organizational stressors. Journal of Sports Sciences, 33(4), 278-292.

- Knight, C. J., & Holt, N. L. (2014). Parenting in youth tennis: Understanding and enhancing children's experiences. Psychology of Sport and Exercise, 15(2), 155-164.

- Weinberg, R. S., & Gould, D. (2019). Foundations of sport and exercise psychology (7th ed.). Human Kinetics.


 
 
bottom of page